Vyšívanie

PROGRAMOVATEĽNÝ ŚIACI STROJ

Keď chceme vyšiť nejaký vlastný motív, je dobré použiť PcDesign. Tento software dokáže z obrázka spraviť vyšívací motív ktorý dokáže šijací stroj prečítať.

Napríklad na vyšitie loga:
Do programu dáme obrázok cez záložku image – import – from file , obrázok upravíme na požadovanú veľkosť a zvolíme si druh vyšívacích stehov. Stehy môžeme ešte upraviť (Na logo by mali byť dostatočne husté), a nakoniec to uložíme tlačítkom save.
Na USB alebo vyšívacej karte prenesieme do stroja.
Stroj zapneme a založíme vyšívací rámik do vyšívacej jednotky. Stlačíme tlačidlo s motívom vrecka a pomocou šípok nájdeme svoj súbor. Ak nechceme meniť nastavenia vyšívania, znovu stlačíme šípku doprava a potom tlačítko advanced a position. Tam si šípkami zvolíme začiatočné miesto vyšívania a pomocou tlačidla “s rámčekom” zistíme v akej oblasti bude vyšívať.
Stroj treba vždy pred, po aj počas činnosti kontrolovať, na začiatku napríklad treba skontrolovať či má spodnú niť. Na vrch stroja (pod modrým krytom) dáme niť farby akej sa bude vyšívať a podľa čísel (1-7) ju dovedieme až po ihlu. Stlačením páčky číslo 9 dolu (vzadu), by sa mala niť automaticky navliecť do ihly. Ak nefunguje automatické navliekanie ihly, ideme len po číslo 5. a niť do ihly navlečieme ručne.
Keď sme so svojím programom na vyšívanie spokojní, dáme pätku stroja dolu (páčka znútra) a stlačíme tlačidlo s “výkričníkom”. Vtedy stroj začne šiť. Koniec nite držíme hore, po pár stehoch stroj zastavíme (zase “výkričník”) a odstrihneme čo najbližšie pri látke. Znova spustíme šitie. Keď si stroj vypýta inú farbu nite, vymeníme ju. Odstrihávať prebytočné nitky by sme mali priebežne, lebo to potom vyzerá krajšie a aby sa nezamotal.
Keď stroj dokončí vyšívanie, vypíše to na obrazovku. Ak odchádzame od stroja, mali by sme ho vypnúť (prepínač vpravo dolu) a aj vypnúť zo zásuvky.
Potom môžeme opatrne odstrániť vyšívací rámik z vyšívacej jednotky a vybrať si zneho látku.