Vďaka podpore Hlavného mesta SR, Bratislavy sme mohli usporiadať v roku 2017 pre širokú verejnosť tieto podujatia

 

Dátum Podujatie, popis fotky/video
Letný semester 2017

 

Predmet Digitálne technológie výroby v spolupráci s MatFyz UK

projekty

 

 

https://photos.app.goo.gl/IxS1dU0W7SwrrdOY2

 

4.1.2017 Behaviorálna robotika

vychádza z alternatívnej dekompozície riadenia robota, pri ktorej jeho softwarové moduly zodpovedajú jednotlivým správaniam robota, ako je napríklad vyhýbanie sa prekážkam, prehľadávanie priestoru či navigácia na určité miesto. Tento koncept sme si vyskúšali na riadení simulovaného robota podobného robotovi ALLEN (Brooks, 1986), tj. na robotovi valcovitého tvaru s dvojkolesovým podvozkom, dotykovým senzorom a dvanástimi ultrazvukovými senzormi. Pracovali sme pritom v jazyku Java, ktorého znalosť nebola nevyhnutná, lebo sme z neho potrebovali len tie najjednoduchšie veci. Používaný software na stiahnutie je tu (v ňom viď súbor readme). Video z úvodu cvičenia je tu.

 

 

10.1.2017 IoT Bratislava Meetup

1. LoRaWAN Bratislava – krátke info (Ján Masaryk)
2. Možnosti implementácie zariadení kompatibilných s LoRaWAN založených na arduino (Jozef Lošonský)
3. SigFox sieť + Winsol moduly (Martin Komínek, Michal Pavlas – SimpleCell)

11.1.2017 R-hmyz

Priestor rezervovaný ľuďom, ktorí majú zaujímavé nápady, snažia sa o ich realizáciu a prezentovaním svojich myšlienok hľadajú spolupracovníkov na svojom projekte.
V stredu 11. 1. 2017 takto predstavil svoju ideu robotického hmyzu Richard Köplinger, študent gymnázia. www.facebook.com/richardkoplinger

18.1.2017 Compotes

V stredu 18. 1. o 17.30 predviedli svoj projekt chlapci z tímu Compotes, ktorí si vo FabLabe vyrobili, vlastne vytlačili na 3D tlačiarni, svojich robotov, hrajúcich futbal. S robotmi uspeli na majstrovstvách sveta v robotickom futbale Robocup Junior v Lipsku. http://www.compotes.net/www.facebook.com/compotes.robots

2.2.2017 Workshop 3D modelovania

Účelom workshopu je oboznámenie sa a zvládnutie základných úkonov v multiplatformovom opensource nástroji na tvorbu modelov, animácii či krátkych filmov – Blender.

8.2.2017 Myšlienkami riadené systémy.

V stredu 8. 2. 2017 Ing. Roman Kazička z o.z. Agnicoli predstavil problematiku Myšlienkami riadených systémov. Pomocou technických systémov s biologickou spätnou väzbou, nástrojmi skúmania mozgu a mozgových aktivít v reálnom živote je možné zdokonaľovať lepšie pochopenie seba samého a vytvárať priestor pre podporu rozvoja spoznania osobnosti.

8.2.2017 Workshop Laser Cutter

Workshop práce s laseroým vyrezávačom. Je to síce drahšia mašinka, ktorú si domov nekúpite, ale ovládanie a príprava podkladov na rezanie a gravírovanie je jednoduchšie, ako pri práci s 3D tlačiarňou.

14.2.2017 Navrh plosnych spojov – Eagle CAD

Zaklady kreslenia elektronickych schem a navrhovania plosnych spojov. Uvod do Eagle CAD

15.2.2017 Miesto ako matéria

V stredu 15. 2. o 17:30 Karolína Barényiová a Róbert Martinček predstavili svoje práce na VŠVU vytvorené za pomoci prístrojov Fablab. Diplomová práca „Miesto ako matéria – Vinohrad Svätý Jur“ bola venovaná návrhu lokálneho vinohradu na voľnom pozemku medzi vinicami v mierne svahovitom teréne pri obci Svätý Jur. Túto zdanlivú nevýhodu využili implementovaním technológie tzv. gravitačného vinohradu, kde sa mechanické prečerpávanie produktu nahrádza jednoducho voľným tokom. Pre výrobu makety projektu použili kombináciu 3D tlače a CNC frézovania.

21.2.2017 IoT Bratislava Meetup

Prezentácia o LoRa sieti prevádzkovanej spoločnosťou Slovanet – jej aktuálny stav, ako podporiť jej rozvoj a čo ponúka komunite IoT Bratislava.
Prezentácia o rôznych typoch IoT konektivity (4G,LoRa/Sigfox,LAA,LWA,…) a ich výhodách a nevýhodách.
Po stručnom úvode do problematiky MicroPython-u Marek ukáže možnosti jeho aplikácie v IoT. V prípade záujmu môže táto prezentácia slúžiť ako základ pre workshop.

1.3.2017 Mobilné robotické systémy pre prax

Rastislav Tribula a Jána Capák zo Žilinského CEITu predstavili ako začínali, od súťaží cez malé stolové riešenia, prvé prototypy, prvá „malosériová výroba“ na pôde univerzity, prvé reálne nasadenie u zákazníka a testovanie vo výrobnom procese až po súčasnú výrobu a realizáciu projektov.

5.4.2017 Samojazdiace automobily

V prezentácii Petra Ondrúšku (PhD z University of Oxford, práca na vývoji Robotcar) sa dozviete o princípe fungovania samojazdiacich automobilov. Najskôr si povieme o hardware a senzoroch ktoré možno nájsť na moderných samojazdiacich automobiloch a postupne si povieme o software, ktorý tieto dáta spracováva a riadi automobil.

12.4.2017 MicroPython na NodeMCU

Pomocou MicroPythonu dokážeme vyvíjať hardvér rýchlo, bezbolestne a lacno. Na zariadeniach NodeMCU si vyskúšame rozsvietiť LEDku, prehrať 1D animáciu na LED pásiku, odmerať teplotu či množstvo svetla. Samozrejme toto všetko môžeme ovládať aj z mobilu alebo počítača cez internet, nakoľko NodeMCU obsahuje WiFi modul. Workshop zvládnete aj bez predchádzajúcich znalostí elektroniky či programovania v Pythone. Treba si však doniesť vlastný počítač (s nabíjačkou). Hardvér nám zapožičia združenie SPy, o.z

 3.5.2017 Educational robotics projects

What happens when young people are guided to conceptualize robotic products for everyday problems or societal issues? Can 21 st century skills like creativity, critical thinking, collaboration, and communication be developed? What age brings which challenges to such an approach? Are there other factors like interests or strengths that need to be considered? We will discuss two pilot case studies that explore these questions: one with kindergarten children, the other with high school and university students.

 15.6.2017 Exkurzia ZŠ

 

 

Fotky

 

 4.7.2017  Kurz digitálneho vyšívania

Ako naprogramovat jednoduchy obrazok, alebo spracovat obrazok a pomocou digitalneho vysivacieho stroja nasit na latku

5.7.2017  Robot Operating System

Riadenie robota pomocou vývojového prostredia ROS, ktoré vzniklo so zámerom znovupoužiteľnosti open-source riešení. Záujemcov prosíme o registráciu poslaním e-mailu na info@robotika.sk, odkiaľ obdržia ďalšie pokyny (ako si predinštalovať počítač). Akcia sa konala v deň štátneho sviatku, takže sme sa rozhodli ju rozšíriť na časovo rozsiahlejší workshop. Od účastníkov sa očakávalo, že se prinesú počítač s OS Linux Ubuntu, verziu Xenial.

 

Fotky

 

20-21.5.2017 Stanok na Makerfaire Vieden 2017  

 

https://photos.app.goo.gl/kou1WkFgJclqLz7g2

 

2.8.2017  Počítačové videnie s OpenCV3

OpenCV je populárna knižnica pre hrátky s obrazom, implementovaná v C++. Cvičenie je určené tým, ktorí s ňou nemajú veľa skúseností a chcú nejaké získať.

 

https://photos.app.goo.gl/5BESK9FokVAXsKu73

 

6.9.2017  Pravdepodobnostná lokalizácia robota

prehľad metód využívajúcich pravdepodobnostné reprezentácie, ktoré môžu byť užitočné v robotike aj s nejakými praktickými ukážkami na robotoch, ktoré sme si zostrojili na Katedre aplikovanej informatiky. Pravdepodobnostné reprezentácie sa dajú využiť napríklad na lokalizáciu robota umiestneného v známom prostredí na neznámom mieste pomocou pravdepodobnostných výpočtov nad vstupmi z jeho senzorov.

 
29.9.2017

 Noc výskumníkov
Prezentácia prác a aktivít v spoločnom stánku s CVTI SR

 

 

https://photos.app.goo.gl/lEG9ivFBYQkGkfpD2

 

4.10.2017  viacúčelový robot Nite4

prenášal Lukáš Pariža, člen tímu RGT, absolvent FEI STU, mnohonásobný víťaz súťaže Istrobot ale aj mnohých ďalších. Rozprávať a ukazovať sa bude jeho viacúčelový robot Nite4 pre Istrobot a podobné súťaže. Tento robot zvíťazil v kategórii Micromouse na Istrobote v Bratislave, ale aj na nedávnej súťaži Robot Challenge v Pekingu.

 

https://photos.app.goo.gl/wOAkB0EpmQpYUYAh2

 

8.11.2017  Konečné automaty v robotike

Pro implementaci řízení jednoduchých robotů se často používá postupně budovaný systém, který je zpočátku jednoduchý a jasný, ale protože plně nepokrývá požadovanou funkčnost, je postupně vylepšován a bobtná, až se stane komplikovaným, zamotaným a neudržovatelným. Na semináři si ukážeme, jak lze vytvořit schopný a zároveň přehledný i udržovatelný systém pomocí konečného automatu. Kromě teorie také předvedu a vysvětlím systém robota, který letos v soutěži „V sklade kečupu“ obsadil 2. místo, přičemž jeho jádrem je právě konečný automat.

 

https://photos.app.goo.gl/upuPc9A1ZZgh4awI3

 

 9.11.2017  Tyzden vedy Incheba  

https://photos.app.goo.gl/DkwLaVp9O8GnBkgu2

 

11.11.2017  MicroPython&elektornika úvod

Na tomto seminári môžete získať prehľad základných možností v elektronike a inšpirovať sa pre „zhmotňovanie“ svojich nápadov. Ak už máte nejaký vyhliadnutý projekt a chceli by ste sa poradiť ako začať, radi Vám pomôžeme.

 

https://photos.app.goo.gl/RjpEN5HEQQSi0Mcm2

 

15.11.2017  MicroPython&elektornika: WiFi, IoT a domáca automatizácia

Na workshope môžete získať prehľad o využívaní WiFi komunikácie v elektronike pre účely IoT a domácej automatizácie. Naprogramujeme si jednoduchý web server, vďaka ktorému budeme vedieť čítať hodnoty zo senzorov (napr. teplomer) na mobile či počítači. Zároveň budeme cez WiFi ovládať LED svetlá.

 

https://photos.app.goo.gl/dEpx47PnTflxFxIp1

 

27-29.11.2017 Workshop vo FabLabe pre studentov Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej
Ul. Karola Adlera

V dňoch 27., 28. a 29.11. 2017 sme predmet Prax v odbore osviežili exkurziou do FabLab Bratislava. Tu sa nám venoval p. Jozef Vaško, v 3hodinových prednáškach s ukážkami práce na 3D tlačiarňach, CNC strojoch a laserových vyrezávačoch. Na štyroch prednáškach sa vystriedalo 37 žiakov školy.

V dňoch 11. a 18. 12. si 19 študentov užilo workshop vo FabLab Bratislava.

Záujemcovia o 3D tlač si priniesli na USB kľúčoch svoje projekty vo Fusion360,  a odniesli vytlačené súčiastky. Pokročilí v jazyku C si priniesli svoje notebooky a vytvárali Arduino projekty.

 

https://photos.app.goo.gl/on1h3zRt2jK24iJ02

 

6.12.2017  Heterogénny robotický swarm

Swarm robotika patrí k relatívne mladým odvetviam robotiky. Jej podstatou je uplatňovanie decentralizovaného spôsobu riadenia skupiny robotov, pri ktorom sa využívajú paralely s prírodnymi swarmovými systémami, napr. skupinami sociálneho hmyzu, kŕdle vtákov, roje včiel a pod. Dôležitou vlastnosťou týchto systémov je tzv. emergentné správanie. Ide o komplexné správanie skupiny ako celku, ktoré sa u jednotlivcov tvoriacich danú skupinu nevyskytuje. Heterogénny robotický swarm je tvorený množstvom jednoduchých robotických systémov, ktoré majú rôzne vlastnosti.

 

https://photos.app.goo.gl/ekW8LqdquvIqYBG83

 

13.12.2017  MicroPython&elektronika: Zoznámenie sa s BBC micro:bit

Na workshope môžete získať prehľad o využívaní vývojovej dosky BBC micro:bit. Tá je svojou jednoduchosťou vhodná pre začiatočníkov, deti a žiakov na základných a stredných školách. Naprogramujeme si jednoduchú hru, budeme merať teplotu a nakoniec si opäť rozblikáme nejaké animácie na LED pásikoch

 

 

 

 

https://photos.app.goo.gl/MI6BeaMr0wXXkLjq2